Bezplatná právna poradňa

Dohoda o zvyseni vyzivneho

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Je možné dohodnúť zvýšenie výživného bez podania návrhu na súde?

áno, takýto postup je možný. Aby však dohoda bola vykonateľná, tak dohodu musí schváliť súd.

celá odpoveď ›

Môžem si v dohode uplatniť zvýšenie výživného podľa tabuliek?

samozrejme, môžete vychádzať aj v prípade uzavrietia dohody o zvýšení výživného z tabuľkového výživného. Tabuľky boli síce vypracované za účelom zjednotenia súdnej praxe, nakoľko táto pri určovaní výživného nebola v rámci SR jednotná, avšak to nič nemení na tom, že aj v prípade uzavretia dohody o ÚPP v časti určenia…

celá odpoveď ›

Ako spísať dohodu o zvýšení výživného na maloleté dieťa s platnými náležitosťami?

pri príprave dohody o zvýšení výživného je dôležité, aby dohoda obsahovala všetky náležitosti, a to najmä identifikáciu oboch rodičov, identifikáciu dieťaťa, súčasnú výšku výživného a novú dohodnutú výšku výživného, od kedy začína platiť, spôsob platenia, a prípadne dôvody zvýšenia. Dohoda by mala byť podpísaná oboma…

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý deň, chcem sa opýtať, ako mám postupovať pri dohode o zvýšení výživného s mojou bývalou partnerkou. Momentálne platím výživné vo výške 130 eur a k tomu som doteraz prispieval ďalších 20 eur na zaplatenie obedov pre našu dcéru. Teraz moja bývalá partnerka požaduje navyše ďalších 30 eur, čiže celkovo 180 eur. S tým súhlasím, ale nechceme sa ťahať po súdoch, takže stačí, ak spíšeme dohodu o zvýšení výživného a oboje ju podpíšeme? Ako by mala presne znieť takáto dohoda? Môžete mi zaslať vzor? Ďakujem.

Odpoveď advokáta na rodinné právo

Dobrý deň,

v súkromnom práve, a teda aj v rodinnom platí, že sa uprednostňuje dohoda pred súdnym konaním. Súdne konanie je poslednou možnosťou ak zlyhá možnosť a schopnosť dohodnúť sa. Môžete sa samozrejme dohodnúť o výške výživného, avšak v prípade ak nastane nejaký problém, či nezhoda bude dohoda nevykonateľná, pretože nebola schválená súdom. 

Nejaký všeobecný vzor neexistuje. Je potrebné, aby obsahovala údaje o dieťati, Vaše údaje a najmä to, na čom sa chcete dohodnúť a od kedy začína platiť. Musí byť datovaná a podpísaná. 

Uvádzam aj zákonné ustanovenie § 24 ods.3 Zákona o rodine Rozhodnutie o úprave výkonu rodičovských práv a povinností možno nahradiť dohodou rodičov. Dohoda musí byť schválená súdom, inak je nevykonateľná.

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

  • Lenka O.
    Lenka O.

    21. novembra

    Profesionálny, zrozumiteľný a rýchly prístup. Najlepšia právna poradňa!

    recenzie

Je možné dohodnúť zvýšenie výživného bez podania návrhu na súde?

Dobrý deň, chcem sa opýtať, či je možné spísať dohodu o zvýšení výživného bez podania návrhu na súde. Ďakujem.

Odpoveď advokáta na rodinné právo

Dobrý deň,
áno, takýto postup je možný. Aby však dohoda bola vykonateľná, tak dohodu musí schváliť súd. Vykonateľnosť znamená, že v prípade, ak povinný rodič prestane platiť, tak sa vec môže postúpiť na exekúciu.

Taktiež, ak bolo výživné určené súdnym rozhodnutím, tak toto môže zmeniť iba súd. Je teda možné v takomto prípade uzatvoriť dohodu o zvýšení, avšak v konečnom dôsledku bude musieť byť táto dohoda predmetom schválenia súdom, a súd bude skúmať, či je dohoda v najlepšom záujem dieťaťa ako aj to, či sa zmenili pomery.  

 

Bezplatná právna poradňa

Môžem si v dohode uplatniť zvýšenie výživného podľa tabuliek?

Dobrý deň, môžem si v rámci dohody nárokovať zvýšenie výživného podľa aktuálnych tabuliek, alebo sa používajú len na súdne účely?

Odpoveď advokáta na rodinné právo

Dobrý deň,

samozrejme, môžete vychádzať aj v prípade uzavrietia dohody o zvýšení výživného z tabuľkového výživného. Tabuľky boli síce vypracované za účelom zjednotenia súdnej praxe, nakoľko táto pri určovaní výživného nebola v rámci SR jednotná, avšak to nič nemení na tom, že aj v prípade uzavretia dohody o ÚPP v časti určenia výživného sa môžete ňou riadiť. Napokon dohodu o výživnom je nutné predložiť súdu na schválenie, v opačnom prípade nebude vykonateľná. V návrhu na schválenie dohody môžete uviesť, že pri určovaní výšky výživného ste vychádzali z tabuľkového výživného s prihliadnutím na oprávnené potreby mal. dieťaťa a schopnosti, možnosti a majetkové pomery povinného rodiča. 

Bezplatná právna poradňa

Ako spísať dohodu o zvýšení výživného na maloleté dieťa s platnými náležitosťami?

Dobrý deň,

chcem vypracovať dohodu o zvýšení výživného na maloletého syna. Chcem, aby dohoda obsahovala všetky potrebné náležitosti. Výživné ešte nikdy nebolo zvyšované.

Ďakujem.

Odpoveď advokáta na rodinné právo

Dobrý deň,

pri príprave dohody o zvýšení výživného je dôležité, aby dohoda obsahovala všetky náležitosti, a to najmä identifikáciu oboch rodičov, identifikáciu dieťaťa, súčasnú výšku výživného a novú dohodnutú výšku výživného, od kedy začína platiť, spôsob platenia, a prípadne dôvody zvýšenia. Dohoda by mala byť podpísaná oboma rodičmi a datovaná.

Je tiež dôležité, aby bola dohoda schválená súdom, aby bola vykonateľná. Súd dohodu schváli, ak je táto v najlepšom záujme dieťaťa.

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na rodinné právo, najmä na rozvody, zverenie detí, výživné a majetkové vysporiadanie manželov. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.